The Power of Three


Phoebe is een borstelhaar in wit en bruin. Boven op haar kopje en haar wangen is ze wat donkerder. Haar linker flank is wit, de rechter bruin. Zij is de dominate van het stel. Zij is gemakkelijk te vangen en erg aanhankelijk. Phoebe is degene die het meeste kwebbelt. Door middel van luid piepen, laat ze weten dat ze trek heeft. Ze begroet me als ik thuis kom van mijn werk. Ze steekt haar kop boven de rand van de bak uit, en volgt nauwlettend wat ik allemaal aan het doen ben.

Haar geschatte geboortedatum is week 45 van 2004.

Phoebe is de zwaarste en weegt nu 1040 gram (dd 24-08-2005).

Piper is een gladharige, en is geheel zwart, met hangende oortjes. Ze is wat schuchter, en wat nukkig. Eenmaal uit haar kooi blijkt ze toch erg nieuwsgierig te zijn. Ze is erg aaibaar. Met wat geduld laat Piper (met zachtjes piepen en brommen) merken dat ze het wel prettig vindt om op je schoot of buik te zitten.

Ik schat haar geboortedatum in op week 43 van 2004.

Piper weegt op dit moment rond de kilo.

Prue is er later bij gekomen (bijna twee maanden later). Ik denk dat ze een Sheltie is, maar ze heeft op dit moment alleen vanaf haar lendewervels lang haar, en een paar op haar wangen. Van de andere kant gezien is de onderrug wit en haar borst grijs.
Prue is een brutale meid en daagt Phoebe en Piper regelmatig uit. Ze wil dan als eerste gaan eten. Soms klimt ze bovenop een PVC-pijp en bromt dan naar Phoebe. Phoebe laat dan merken dat zij de baas is en niet Prue. Piper kijkt toe en trekt zich niets van dat bazig gedrag aan.

Gezien haar gewicht schat ik in dat ze geboren is in week 50 van 2004.

Prue weegt nu 910 gram.Op het internet is veel informatie te vinden over de cavia. Van de anatomie tot en met tips om je vrolijke vriendjes te verwennen. De site De Grote Cavia heeft mij de meeste informatie kunnen geven.

Cavia Startpagina is een goede bron voor het vinden van sites van vele cavia liefhebbers.

Hieronder kan je het dagboek van P3 lezen. Eerst alleen die van Piper en Phoebe, en vanaf 12-02-2005 ook die van Prue.24-08-2005 Even geen updates

Omdat ik even met een andere hobby bezig was, zijn er geen updates over P3 verschenen. Dat wil niet zeggen dat ik ze niet verwen, in tegendeel! Meer foto's volgen later.19-03-2005 Prue gaat in bad

Prue haar sleep op haar achterwerk is vies. Ze slaapt graag in een PVC-pijp, waar ze dan ook een plasje in achterlaat. Dus tijd om Prue eens een kont-bad te geven. Als amateur hobby fotograaf, heb ik wat bakken om foto's in te ontwikkelen. Deze bakken zijn voor een paar Euro bij de fotovakhandel te krijgen. De bak die ik heb gebruikt is 40x50 cm. Zeep is niet nodig, alleen een bak met handwarm water (ongeveer 25 graden heb ik gebruikt en een laagje van 1.5 cm) en een tweede bak met water om haar zo nodig af te spoelen. Handdoekken lagen klaar, zo ook een hok met veel droog hooi er in. Dit is de makkelijkste manier om de cavia te laten drogen.

Nadat ik Prue boven het water heb gehouden en zij eraan gesnuffeld had, sprong ze spontaan in het water en ging er languit in liggen. Ook begon ze van het water te drinken. Ik kon eigenlijk meteen haar kont en de sleep wassen. Voorzichtig wat handjes water over Prue sprenkelen. Let er wel op dat haar hoofdje niet nat wordt. Water in de oren van cavia's kan leiden tot infecties. En ze kunnen duizelig van worden van relatief koud water (tijdelijk).

Na een minuutje of 5-10 badderen heb ik Prue zorgvuldig handdoek droog gemaakt, waarna ze in de bak met hooi kan drogen. Piper en Phoebe wachtten haar al op.26-02-2005 Phoebe is gewoon wat groter

Tot zo ver heeft Phoebe geen nestje geworpen. Waarschijnlijk heeft ze een groeispurt doorgemaakt, ze zit immers in de puberleeftijd. Phoebe is gewoon een grotere cavia dan Piper.23-02-2005 P3 leeft mee met 65 cavia's

Op RTV West zagen wij het trieste verhaal van 65 cavia's die gevonden zijn in een woning in Leiden. Ze waren allen in slechte conditie. Het beestje (de albino) die de dierenarts liet zien, zat onder de korstjes en de vacht was helemaal dof. Zo ga je niet met dieren om. Inmiddels hebben ze onderdak gevonden in het Streek-dierentehuis Leiden Stevenshage.

Ik ben vorig jaar zomer in Noorden geweest (beroepsmatig) op een wooncamping. De verzorgster was overleden, maar rondom de woning stonden misschien wel 30 kooien met kerngezonde konijnen (stuk of 150) er in. Ook liepen er een hoop los. Zo kan het ook, alleen moet je niet vergeten jezelf ook goed te verzorgen.

Verontrustend, sinds ik P3 in huis heb, is dit al de tweede vondst van verwaarloosde cavia's. Op 28-01-2005 zijn er in de berm in Hardenberg (Overijssel) ook al 10-tallen verkleumde cavia's gevonden.


17-02-2005 Phoebe wordt wel erg dik.

Zo net viel mij op dat Phoebe nog zwaar is geworden. Inmiddels weegt ze 682 gram, en dat is ongeveer een ons zwaarder dan 5 dagen geleden. Ze is wat onrustiger en nogal fel naar Piper en Prue. Haar buik is ook dik geworden. Nu woont Phoebe 62 dagen bij me. Misschien is het wishful thinking, maar op onderstaande plaatjes is duidelijk te zien dat Phoebe flink is gegroeid...
Wel met een drachttijd van 65-70 dagen is het nog even afwachten.

Links een foto gemaakt op 18 december 2004 en rechts op 17 februari 2005. Op de rechter foto lijkt Phoebe haar kopje veel kleiner dan op de linker.


12-02-2005 De komst van Prue

Nadat Prue een uurtje of twee alleen in een kooi heeft gezeten, die naast die van Piper en Phoebe stond, heb ik eerst Piper bij Prue geplaatst. Dat ging gelijk goed, behalve dan dat Phoebe stinkend jaloers werd. Na half uur heb ik Phoebe en Prue kennis metelkaar laten maken, zonder Piper. Dit ging na wat gekissebis ook wel goed. Toen The Power of Three met elkaar ging kennis maken, is er een paar uur wat ruzie geweest. Piper en Phoebe zaten te klappertanden, en Prue hield zich na een tijdje op de achtergrond. Aan het einde van de middag was alles okee en heeft eenieder een hoekje gevonden. Phoebe laat nu duidelijk merken dat zij de baas is en rent geregeld achter Prue aan.

Dit is Prue. Zoals je hieronder kunt zien, kunnen de dames het best met elkaar vinden. Phoebe heeft alleen nog wat moeite als Prue bij het eten komt. Piper mag gewoon komen eten. Uiteindelijk krijgt Prue toch fiat om te komen eten.


06-02-2005 Zonder Prue klopt er iets niet

Cavia's zijn dieren die in het wild in groepjes van 5 tot 10 leven. Je kan beter twee cavia's nemen dan een. Een kan wel, als je je cavia maar genoeg aandacht geeft, anders kwijt hij weg. Twee cavia's kunnen elkaar bezig houden, en het is ook ontzettend leuk om twee van die beestjes bezig te zien. Ze maken continu geluidjes om elkaar te laten weten waar ze zijn.
Toch had ik het idee dat ze met z'n drieën meer te doen zouden hebben. Eigenlijk is een kooi van 100x50x45 cm (lxbxh) te klein voor drie cavia's. Ik wil toch de gok wagen. Eens kijken of ik een leuke cavia kan vinden op het internet, of bij de dierenspeciaalzaak.


05-02-2005 Eerste rit met de auto

Zo'n rit je met de auto is wennen voor een cavia. Zeker als je van Leiderdorp naar Zwijndrecht reist. Met de drukte op de A13 en A20 zit je al gauw zo'n 45-60 minuten in de auto. Ik heb ze vervoerd in de doos (waar 6 wijnflessen in zaten) waarin ik ze heb opgehaald uit de dierenspeciaalzaak. De doos heb ik in een kooi van 70x40x45 geplaatst, met de opening tegen een rand aan zodat ze niet kunnen ontsnappen. Natuurlijk heb ik een flinke pluk hooi in de doos gedaan. De eerste paar minuten in de auto hoorde ik veel lawaai (krassen van nageltjes op het karton). Na een tijdje op de A4 werd het stil. Af en toe de beestjes aanspreken en een rustig muziekje op de achtergrond (Skyradio is prima, maar niet te hard...), gaf de beestjes veel rust.
Eenmaal bij m'n ouders, merk je dat ze de geuren in het huis niet herkennen. Ze zijn erg schuchter en alert. Gelukkig kennen ze mijn geur al, dus kon ik ze wel kennis laten maken met met ouders, zusje en haar vriend. Omdat ik ze sinds 24-12-2004 iedere dag even heb opgepakt, en heb verwend, waren ze erg snel rustig als ze opgepakt werden door m'n familie.


04-02-2005 Pijp

Aangezien Piper en Phoebe de WC-rollen al snel plattrappen en ze verder niets in de kooi hebben, heb ik bij een bouwmarkt een PVC-pijp gehaald. 100 mm doorsnede, bocht van 45 graden, kostte me 5 Euro. Al snel werd deze pijp zeer interessant voor Piper en Phoebe. Ze lopen er heel vaak doorheen. Ook blijkt de pijp handig te zijn om Piper op te pakken als ze erin kruipt. Phoebe weet al dat het interessant gaat worden als ik haar wil oppakken. Wel moet je de pijp dagelijks even schoon maken, omdat ze er in plassen. Zaagsel (houtsnippers) nemen wel wat vocht op, maar de cavia's worden vies als ze er doorheen lopen.
Phoebe is inmiddels erg aanhankelijk geworden, en vindt het leuk als je haar over haar buik aait. Ze zit dan gezellig te piepen, strekt zich helemaal uit en draait op haar rug/zij. Als beloning begint ze aan je hand en vingers te likken.
31-01-2005 Je vraagt niet naar het gewicht van een dame

Op een of andere manier kost het me wat moeite om de dames op de weegschaal te laten zitten. Vooral Phoebe heeft daar geen trek in. Piper weegt nu 532 gram. Duidelijk wordt dat zij een stuk compacter is dan Phoebe, ze is 3 cm korter (in uitgestrekte stand).

De dames zijn al aan elkaar gewend. Ze poseren rustig voor de camera. Zodra deze weg is, beginnen de dames mijn salontafel te onderzoeken.


27-01-2005 Piper is genezen

De plek (klont) is vandaag van het hoofd van Piper gevallen. De compacte keiharde klont ligt in de kooi. Deze bestaat uit opperhuidcellen, wat haar en de dode schimmel.
Omdat Piper wat meer moeite heeft om opgepakt te worden, heb ik de afgelopen dagen meer aandacht aan Piper besteed. Langzaamaan vind ook zij het niet erg meer om opgepakt te worden. Ze heeft wel erg de neiging om in je mouw (van je trui) te kruipen, of achter je nek te kruipen. Al met al begint Piper nu ook te piepen als je haar aait.


13-01-2005 Hooiruif...

Het is verstandig om een hooiruif te plaatsen zodat er altijd vers en lekker hooi in de kooi ligt. Cavia's (zeker die van mij) hebben de neiging om er een bende van te maken. Ook doen ze hun behoefte op iedere plek in de kooi. Het hooi wordt vies. Je moet de hooiruif alleen wel buiten de kooi hangen, en niet zoals ik gedaan heb, in de kooi.

Op de rechter foto is te zien dat de schimmelinfectie bij Piper op zijn retour is.05-01-2005 Phoebe komt los

Nu waren Piper en Phoebe al een stel babbelkonten. Phoebe liep brommend en waggelde met haar kont richting Piper. Piper begreep dit en liep braaf achter Phoebe aan als er eten te vinden was. Vandaag begon Phoebe hevig te fluiten toen in de keuken stond en de koelkast open deed. Dat werd heviger toen ik probeerde de andijvie uit het plastic zakje te halen.02-01-2005 Plekje op het hoofd van Piper

Vandaag viel mij op dat Piper een kale plek op haar hoofd had, naast haar linker oog. Ze heeft er geen last van, zo te zien. Ik zag geen krabeffecten, of verwondingen. Vanuit mijn medische kennis, kwam ik tot de conclusie dat ze een schimmelinfectie heeft. Gelukkig kan je eenvoudig een middeltje tegen schimmels halen bij de dierenspeciaalzaak. Na een kuur Ivermectine (ook Phoebe is uit voorzorg behandeld) is even afwachten hoe dit verder gaat.

Je kan duidelijk de plek zien. Ik mag de plek niet aanraken om beter te bestuderen. Ze begint dat hevig te schudden, en verstopt zich. Uiteraard heb ik nadat ik Piper met Ivermectine heb behandeld, mijn handen gedesinfecteerd met alcohol.


24-12-2004 First Contact met het baasje buiten de kooi

Hier waren de dames het niet mee eens. Veel rennen en lawaai. Ze moesten er wel uit, want de kooi was vies. Nadat Phoebe uiteindelijk meewerkte, kwam ze tot rust op mijn schoot. Na 10 minuutjes moest Piper uit de kooi. Dit leverde twee gehavende handen op, want ze vond dit niet leuk. Ze bleef spartelen, maar ook na een paar minuten was zij rustig. De dagen erna haalde ik ze structureel uit de kooi, en kon ze steeds langer bij me houden. Phoebe was na een dag of 5 geheel handtam, Piper nog niet.16-12-2004 De komst van Piper en Phoebe

Piper en Phoebe zaten bij de dierenspeciaalzaak in dezelfde kooi samen met drie soortgenootjes (zeugjes) en twee konijnen. Ze kenden elkaar al, dus plaatsing bij mij thuis ging redelijk eenvoudig, geen ruzie. De eerste dag heb ik ze in een doos met wat hooi laten zitten. Af en toe kwam Phoebe eens haar nieuwe kooi inspecteren en zag ik de snoet van Piper uit de doos steken. De blaadjes andijvie die ik een halve meter verderop in de kooi had gelegd, werden vakkundig de doos in geloodsd. Dus, de doos moest uit het hok.

De eerste paar dagen waren de dames vooral in dit hoekje te vinden.

Phoebe weegt op dit moment 420 gram.
Piper weegt 434 gram.

Naar indexDe foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix 5400, 5MP, Compressie normal, stand auto, AF op close-up.

This page is read by users since 18 february 2005.

Ivan A. Andhyiswara
First Release - 12 february 2005
Last Updated - 24 august 2005