Opel Astra-F 1.8-16V (X18XE) Cool Edition


ICE staat voor "In Car Entertainment". Opel levert voor de Astra een radio/cassette of radio/CD combinatie. Er ontbreekt een display op deze head-units. De informatie wordt weergegeven op het schermpje waarop de datum wordt weergegeven. Of op het scherm van de boordcomputer, als deze gemonteerd is.

Benieuwd naar mijn installatie?

In de Astra-F 5-deurs hatchback kan de head-unit (1-DIN formaat) eenvoudig worden vervangen. Zo goed als alle 1-DIN head-units passen. Als je gebruik wilt maken van het info-display van de auto, moet de head-unit voorzien zijn van een aansluiting daarvoor.

In de voordeuren zijn standaard 16.5 cm (ongeveer 6.5 inch) speakers (woofers) gemonteerd, naar ik meen van Pioneer. Aangezien er naast de spiegels een tweeter is gemonteerd, is het geluid zeer redelijk te noemen. Helaas hebben de woofers papieren conussen. Deze zijn erg gevoelig voor vocht. Mijn wagentje heeft daar ook last van.

Achterin aan beide kanten naast de hoedenplank is ruimte voor 13 cm (5.25 inch) speakers. Volgens mij levert Opel deze standaard mee. Het zijn breedband 1-weg speakers met papieren conussen.

De hoedenplank kan zeer goed ruimte bieden voor grotere speakers. Met een beetje Dremelwerk, kan je zo twee 6x9 inch speakers kwijt. Reken er op dat de hoedenplank het gewicht van deze speakers niet kan dragen, en dat versterkingen noodzakelijk zijn. Op Marktplaats.nl worden regelmatig hoedenplanden van MDF aangeboden, inclusief speakergaten.


Vervangen van speakers

Laten we achterin beginnen. Dit is een eenvoudige klus. De speakers zijn direct bereikbaar als je de achterklep opent. Stekker van de speakersnoertjes losmaken (click-systeem) en 4 schroeven per speaker losmaken. De nieuwe speakers passen eigenlijk zonder modificaties op plek van de oude. Als je universele speakers hebt gekocht dan moet je of een stekkertje monteren op de speakers, of de stekker van de auto losmaken om de boel aan te kunnen sluiten. Het is een kwestie van 10 minuten werk, en je krijgt achterin direct een veel beter geluid.

Voorin is lastiger, zeker bij 4 of 5-deurs modellen. De inbouwdiepte is slechts 55 mm, terwijl de meeste mid tot high-end speakers 65 mm (of meer) nodig hebben. Op zich passen de speakers met een inbouwdiepte van 65 mm of meer prima, alleen kunnen de ramen niet geheel open. Raamgeleiders wegveilen is een optie, maar kan de werking van je ramen beperken. Op diverse forums ben ik verschillende oplossingen tegengekomen. Hoewel is redelijk technisch ben aangelegd, heb ik besloten om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Die paar tientallen Euro's zijn het mij wel waard.

Verder naar mijn installatie