Opel Astra-F 1.8-16V (X18XE) Cool Edition


Achterlichten
De achterlichten van de laatste serie Astra-F (1995-1998) hebben zogenaamde "smoke" achterlichten. Deze zijn donkerder getint. Op zich vind ik de achterlichten niet lelijk, maar ze komen wel wat verouderd over.
Er is redelijk wat keuze om de achterlichten aan te passen. Nu komt wel de RDW om de hoek kijken. De regels voor achterlichten staan duidelijk omschreven, en zijn zo streng nog niet.

De belangrijkste regels: stop/rem-licht en achterlicht moeten rood of oranje zijn en moeten op dezelfde hoogte vanelkaar staan. Het stop/remlicht moet duidelijk helderder zijn dan het achterlicht. Achteruitrijd lichten zijn wit, en mogen alleen branden bij inschakeling achteruitversnelling. Knipperlichten moeten oranje zijn, en knipperen met een frequentie tussen de 60 en 120 keer per minuut. Glas/plastic moet helder zijn.

Zelf vind ik de Lexus-style achterlichten, met zware achtergrond de mooiste. Deze moesten dan ook op mijn wagen. Ze komen bij Carpartstuning uit Swifterband vandaan.

Click hier om te zien hoe de inbouw is verlopen.Buitenspiegels
De standaard buitenspiegels zijn goed, lekker groot. De modellen die elektrisch verstelbaar zijn, hebben ook verwarming. Uitermate handig en veilig. Een spiegel met rijp erop bij -10 graden is binnen 1-2 minuten droog.
Toch vond ik ze oubollig overkomen. Mede doordat een onverlaat mijn bestuurderspiegel heeft beschadigd, ga ik ze maar vervangen. De kap valt eraf...

Ik heb gekozen voor N-Style spiegels van FK-Automotive met verwarming, elektrische verstelling en knipperlichten. Ook deze komen van Carpartstuning. Er horen nog adapterplaten bij om de spiegel op de deur te kunnen monteren. Voor de Astra F zijn de de FKAM007.

Omdat mijn auto metallic lak heeft, moet er ook nog een paar lagen blanke lak overheen voor optimale glans. Het spuiten is niet helemaal netjes gegaan. Spuitbussen spuiten niet altijd egaal, zodat er wat lelijke plekjes zijn. Overigens niet echt zichtbaar vanaf zo'n halve meter. Wellicht kan dat worden bijgewerkt als er een keer een total paintjob moet gebeuren.

Bij de APK zal het geen problemen opleveren als je de buitenspiegels vervangt. De eisen zijn: auto moet minstens beschikken over of een linker buitenspiegel en binnenspiegel of linker en rechter buitenspiegel. Het spiegelglas mag niet dof of verweerd zijn.Grille
De Grille moet eerder vervangen worden dan ik had verwacht. Hij zit los, een plastic nippel rechtsonder is afgebroken. Als je snel kijkt is er niets te zien, maar bij nadere inspectie merk je dat de grille rechts bij de koplamp een paar mm omhoog en naar voren komt. Waarschijnlijk is dit gebeurd toen een Toyota Landcruiser met de onderkant van de achterbumper mijn auto heeft geraakt. De dader heeft zich overigens keurig gemeld.
De standaard grille vind ik best okee, alleen zonder logo staat het wat stoerder. Nee, ik schaam me niet dat ik in een Opel rijd! Ik heb voor eentje van Mattig gekozen. Deze gaat vrijdag de 24e op mijn wagen.
En in de toekomst (in volgorde van plaatsing, waarschijnlijk)
- Boven achterklepspoiler in kleur met derde remlicht
- Smoke knipperlichtkapjes op de flanken. Of ik laat ze oranje, en laat ze branden samen met de stadslichten en dimlichten, zoals bij de Volvo's.
- Angel-Eyes black koplampen (zal de elektrische hoogte verstelling missen...)
- Onder achterklepspoiler (ook in kleur, ben aan het oefenen om met vaste hand de onderdelen zelf te kunnen spuiten).

En verder NIETS. Een bling-bling-car zegt niets, onder de motorkap en onder het chassis gebeuren de spannende dingen. Trouwens, extra spoilers monteren is extra gewicht is langzamer optrekken!